Mamatalks.sk

Epizóda #48- Ako utíšiť bábätko keď plače- overené rady pre mamy novorodencov

February 23, 2024 Lydia Argilli Season 2 Episode 48
Mamatalks.sk
Epizóda #48- Ako utíšiť bábätko keď plače- overené rady pre mamy novorodencov
Show Notes

Ste čerstvou mamičkou a akosi ste samozrejme očakávali, že vaše bábätko bude pekne celé dni spať ako ste tu videli u iným novorodencov vaších známych či v rodine? 

A možno zrazu to prekvapenie a rozčarovanie, keď namiesto spokojného usmiatého bábätka bolo to vaše nespokojné a preplakalo celé dni. Aj ja som toto zažila, najskôr pri prvom synovi a neskôr aj pri druhom a bol to šok.

A priznám, že som sa často dostávala do úplne zúfalých stavov, kedy som spochybňovala, že to, čo robím je správne veď všetci naokolo majú spokojné, usmiaté bábätka, tak prečo ja nie?

Samozrejme, že medzičasom už viem, že veľká časť plaču dieťaťa nieje závislá od mamy, či jej opatery. Ak máte dieťa s kolikami (ako môj prvý syn) alebo refluxom (môj druhý syn) alebo iným problémom, tak sa môžete roztrhať, aj tak nedokážete úplne plač zamädziť. A normálna mierka plaču je aj v poriadku, veď dieťa musí nejako artikulovať jeho potreby, avšak plač niekoľko hodín denne rozhodne v poriadku už nieje a je tak vyčerpávajúci ako pre mamu, tak aj pre novorodenca a v podstate pre celú rodinu.

Preto sa chcem s vami podeliť o mnohé rady, ktoré mi dala moja pôrodná asistentka a za ktoré som bola neskutočne rada, lebo to bol skutočne ako záchranné koleso. Niektoré z ních (ako zavinovačka) fungovali tak dobre, že som lutovala, že som o nich nevedla už skôr.

Vypočujte si, aké kroky môžete podniknúť na to, aby sa vaše bábätko cítilo zas lepšie a vy ste si mohli naplno vychnutať vaše materstvo. Moja pôrodná asistentka už opatrovala za poslených 50 rokov stovky detí (medzi iným aj môjho pána manžela pred skoro 40. rokmi) a jej rady boli pre mňa na nezaplatenie.

Ak vás môj podcast zaujal, nezabudnite ma navštíviť tiež na mojej stránke - www.mamatalks.sk

Takisto ma nájdete na sociálnych sieťach, či už na instagrame alebo facebooku.

Teším sa na vašu návštevu.